• Škofja vas 40, 3211 Škofja vas
  • 03 492 82 23
  • kozovinc@siol.net

Strešna kritina Tondach

Tondach je podjetje, ki se z glinenimi izdelki ukvarja že od leta 1881. Opečnata strešna kritina Tondach v sebi združuje modrost, tradicijo in ekološko osveščenost. Zgodovina strešne kritine Tondach je dolga. V 19. stoletju so opeke teptali ročno ter jih žgali v krožnih pečeh, kurjenih z lesom. 2. stoletji kasneje je tehnologija izjemno napredovala pri sami izdelavi in obliki strešnikov, kljub vsemu temu času pa se strešne kritine Tondach še vedno drži sloves kvalitetne strehe.

 Strešna kritina TondachGlina je naravni material, ki se sicer pusti oblikovati a vseeno ohrani nekaj svojih posebnosti. Z glino so ustvarjali že v času starega Egipta, kjer so bile opeke, sušene na soncu, najpogosteje uporabljen gradbeni material. Iz Egipta se je uporaba gline razširila tudi po ostalih delih sveta, v svojih časih pa je bil Rim znan tudi kot mesto opečnatih streh.

Opečnata strešna kritina Tondach je znana po svoji izjemni vzdržljivosti in odpornosti na dež, sneg in točo. Mnoge znamenite stavbe, kot na primer samostani, strehe in gradovi, pa tudi modernejši poslovni, stanovanjski in gospodarski objekti so pokriti z opečnatimi strešniki. Glina je osnovni element strešne kritine Tondach, zato strešna kritina Tondach naravno regulira vpijanje in oddajanje vode ter s tem skrbi za naravno klimo v notranjih prostorih. Strešna kritina Tondach je odporna na UV žarke, ogenj in mraz, zaradi česar ima izredno dolgo življenjsko dobo in 33-letno garancijo.

 Strešna kritina TondachStrešna kritina Tondach je na voljo v različnih izvedbah, oblikah in velikostih. Tradicionalni vlečeni strešnik Tondach, tako imenovan bobrovec, je na voljo v različnih modelih, od segmentnega, koničastega, gotskega, pa vse do cerkvenega in krajnika, na voljo pa je tudi ravno rezana različica. Na voljo so vam tudi stiskani zarezniki navadnega in velikega formata, v različnih izvedbah – na primer z dvojno globoko čelno in stransko zarezo, stranskimi koriti in osrednjim grebenom ali s pokrivnim grebenom in plitvo kotanjo. Del ponudbe strešne kritine Tondach pa so tudi vlečeni zarezniki oz. zarezani bobrovec, ki je s svojo obliko s stranskima zarezama, profilirano površino in majhnima luknjama omogoča izjemno dobro prileganje na late ter s tem učinkovito tesnenje pred vdorom vode ob večjih nalivih. Strešniki v ponudi strešne kritine Tondach so primerni za strehe različnih naklonov.