• Škofja vas 40, 3211 Škofja vas
  • 03 492 82 23
  • kozovinc@siol.net

Nerjaveča pločevina - splošno


Ne mine dan, ko se ne bi srečali z vsaj enim izdelkom narejenim iz nerjaveče pločevine. Nerjaveča pločevina je zelo priljubljen material, ki ga bolje poznamo tudi pod imenom inoks, procrom in rostfrei.

Zaradi svojega izgleda je nerjaveča pločevina uporabljena v dekorativne in gradbene namene. Nerjaveča pločevina je priljubljena kot kuhinjski zaključek, profesionalna kuhinjska oprema je v precej primerih vsa narejena iz nerjaveče pločevine, uporablja se pri zaščiti lesa, mnogo naprav in strojev je oblečenih v nerjavečo pločevino, med drugim tudi avtomobili in letala. V kovinarski industriji je nerjaveča pločevina uporabljena pri oblikovanju umetniških dodatkov, je dodatek k arhitekturnim elementom, v elektrotehniki jo uporabljajo za izdelavo ohišij in celo za delovanje nekaterih komponent.

nerjaveča pločevina

Nerjavečo pločevino, po svoji uporabnosti, umeščamo v tri večje kategorije, glede na trdnost in vzdržljivost niha tudi cena izdelka. Kupci se lahko odločijo med različnimi teksturami nerjaveče pločevine, od polirane do brušene ali mat. Nerjavečo pločevino se lahko oblikuje z različnimi orodji za obdelavo kovin.

Priljubljenost nerjaveče pločevine pa gre ravno njeni vzdržljivosti. Kot nam pove že ime, je nerjaveča pločevina izjemno odporna proti koroziji v vseh vremenskih razmerah, kar je njena največja prednost pred drugimi kovinami. To ji omogoča uporabo pri pomorski industriji in vodovodu, saj bi v teh razmerah večina kovin podlegla rji. Poleg tega pa je nerjaveča pločevina še izredno odporna na toplotne spremembe in večino kislin.

Skorajda ni gospodinjstva brez vsaj ene nerjaveče posode za kuhanje, saj je takšna posoda izredno priljubljena in velja za najbolj vzdržljivo. Če pomislimo koliko temperaturnih sprememb je nerjaveča pločevina deležna v kuhinji, potem je enostavno dejstvo, da nam bo dobro služila tudi kot gradbeni material.

Primernost nerjaveče pločevine je zaradi njene atraktivne barve in končnega izgleda, medtem ko je kupcu zelo privlačna tudi zaradi njene vsestranskosti v načinu krivljenja in oblikovanja.

Kljub temu, da je nerjaveča pločevina malce večji finančni zalogaj pa njena uporabnost in vzdržljivost odtehtata, saj vam bodo izdelki iz nerjaveče pločevine služili še desetletja.