• Škofja vas 40, 3211 Škofja vas
  • 03 492 82 23
  • kozovinc@siol.net

 

Zaščita pred golobi - splošno

 

Ptice so simbol za svobodo, neomejenost in lahkotnost. In kakor so lahko pozitivna bitja pa golobi, po človekovem mišljenju med pticami veljajo za črne ovce oziroma odpadnike. Nekateri jim pravijo kar podgane s krili, saj so, tako kot podgane, prenašalci več nevarnih bolezni in večkrat neprijetna družba, kot pa sinonim za svobodo. Predvsem so zelo nadležni spremljevalci, saj lahko s svojimi iztrebki umažejo našo stavbo. Ne gre pa samo za odvraten videz, ampak so golobji iztrebki tudi zelo nevarni, saj se ravno z njimi prenašajo bolezni, ki so pogost spodbujevalec alergičnih reakcij, spodbujajo težave pri občutljivosti dihalne sluznice in drugih okužb. Golobji iztrebki pa tudi uničujejo površino. Poleg tega pa golobi v perju prenašajo še veliko pršic, bakterij, zajedavcev in blato.

 Kozovinc - Zaščita pred golobi

 

 Kozovinc - Zaščita pred golobi
 

V primerih, ko je golobov na stavbi precej, bi bilo potrebno vsakodnevno čiščenje, kar pa ni enostavno, poleg tega pa še jemlje precej prostega časa.

Z ustreznimi zaščitami pred golobi lahko preženemo ptice brez škodovanja živalim. Zaščite pred golobi so razvite tako, da spoštujejo vse okoljevarstvene zahteve in so hkrati popolnoma učinkovite. Z ozirom na estetiko pa so zaščite pred golobi takšne, da so komaj vidne ali pa sploh neopazne in s tem ne motijo arhitekturne ureditve.

Med zaščite pred golobi štejemo več različnih izdelkov, ti so: mehanske zaščite v obliki zaščitnih trakov, električne zaščite, zaščitne mreže, žične jeklene zaščite, kemični repelenti, magična ogledala in zvočni plašilci ptic. V vsakem primeru arhitekturne ureditve se najde ustrezna zaščita, pa če je to mestna vila, poslovna stavba ali jesenska zaščita vinograda pred pticami. Zaščite pred golobi se namestijo na slemena, ograje, žlebove in fasadne robove, torej tja kjer bi se golobi najpogosteje zadrževali. Zaščite pred golobi pa jim preprečujejo pristajanje na teh mestih.

Z ozirom na človekovo zdravje, lep izgled stavbe in z dejstvom, da živalim z zaščitami pred golobi ne škodimo, so zaščite pametna odločitev.